Kuchnia Włoska
Wegetariańska lazania z soczewicą
Pierwszym przepisem, jakim wam zaproponuję w moim blogu, będzie lazania z soczewicą. Lazania jest w pełni wegetariańska, a dodatkowo smaczna, zdrowa i niskokaloryczna! Przygotowanie lazanii zajmuję trochę czasu, ale gwarantuję, że warto!
Wegetariańska lazania z soczewicą – 3 porcje po 400 kalorii
Lazanię dzielimy na 6 kawałków z czego każdy kawałek ma około 200 kcal. Porcja to dwa kawałki.
Składniki:
✔150 g suchej czerwonej soczewicy
✔4 płaty makaronu lasagne pełnoziarnistego lub z pszenicy durum 80 g
✔2 pomidory 300 g
✔przecier pomidorowy 40 g
✔ser mozzarella light 60 g (połowa kuli)
✔ser mozzarella light 60 g (połowa kuli)
✔pół cebuli 50 g
✔duży ząbek czosnku
✔300 ml bulionu, polecam z tego przepisu:
✔sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
Sos serowy:
✔100 ml mleka 0,5 % tłuszczu
✔łyżka mąki kukurydzianej 10 g
✔20 g sera parmezan
✔sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na minimum 2 godziny. Przecedź i gotuj w bulionie, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Na patelni podsmaż bez dodatku tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Na patelnię wlej całą soczewicę razem z bulionem, dodaj pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i obrane, pokrojone pomidory. Dodaj również przecier pomidorowy. Duś wszystko, aż bulion i soki odparują i uzyskasz gęstą konsystencję. Dopraw dużą ilością bazylii, oregano, odrobiną tymianku i rozmarynu oraz ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj sos serowy – odlej trochę mleka i wymieszaj z łyżką mąki kukurydzianej, tak aby nie było grudek. Podgrzej resztę mleka w rondelku i powoli wlewaj mieszaninę mleka z mąką. Dodaj starty ser parmezan , dopraw solą i pieprzem, i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zagotuj wodę w garnku i podgotuj płaty makaronu lasagne tak, jak to opisano na opakowaniu. Na dnie formy do zapiekania o wymiarach 20×15 cm wyłóż dwa płaty makaronu, posyp go połową startego sera mozzarella i wyłóż całą soczewicę, Następnie posyp wszystko pozostałą częścią startej mozzarelli i przykryj dwoma płatami makaronu. Wierzch lazanii posmaruj sosem serowym. Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut, aż sos serowy lekko zbrązowieje. Obserwuj co się dzieje bo sos lubi się przypalać.
Poniżej zostawiam tabelkę kaloryczności i rozkład masy i energii z wartości odżywczych, którą zrobiłam za pomocą dziennika kalorii oraz życzę smacznego:)
Przepis inspirowany był ze strony https://dietetyczne-przepisy.net/ Polecam wejść w wolnym czasie:D